You are what you share

Σε μια εποχή που τα social media θεωρούνται μέσα ενημέρωσης και πολλοί βρίσκουν τρόπους να βιοπορίζονται μέσα από αυτά, δύσκολα μπορεί κανείς να ξεφύγει. Μέρα με τη μέρα, ακόμα και οι πιο «σκληροί» αντικομφορμιστές, καταλήγουν να μπαίνουν στο τρυπάκι του «μαγικού» διαδικτυακού κόσμου. Τελικά, αυτό είναι καλό ή κακό;

Με το facebook είμαστε όλοι μέσα στα πράγματα. Ποστάρουμε τις ωραιότερες στιγμές μας, τις βραδινές φιλοσοφίες μας, τα «ψαγμένα» μας τραγούδια και κάνουμε share για να διεκδικήσουμε κι εμείς ένα κομμάτι από την πίτα της τύχης. Στο Instagram γινόμαστε πιο sexy ή περισσότερο καλλιτέχνες (ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας) και κάνουμε τους πιστούς μας ακόλουθους να ζηλέψουν το καλλίγραμμο σώμα μας και τα ταξίδια μας σε γραφικούς προορισμούς με το ταίρι μας. Στο twitter ανταλλάσσουμε απόψεις με αγνώστους και νιώθουμε κι εμείς για λίγο μέρος των πραγμάτων. Το tinder, σε άλλο επίπεδο, μας ανεβάζει την αυτοπεποίθηση και μας φέρνει σε επαφή με επίδοξους «αγαπημένους» κι εραστές. Τα πάντα είναι παραμυθένια και αισιόδοξα μέσα στο παιχνίδι αυτό.

Ωραία τα παραμύθια, αλλά συνήθως κρύβουν και κάποιο δράκο. Σφυρίζουμε με επιδοκιμασία στους νέους τρόπους «επικοινωνίας» που μας προσφέρονται και στους «φίλους» μας που είναι online ανά πάσα στιγμή να μας παρηγορήσουν. Πόσο στ’αλήθεια τα έχουμε ανάγκη αυτά, όμως; Μπορεί παλιώτερα να χάναμε πολλά ραντεβού από κακή τηλεφωνική συνεννόηση και να μην είχαμε τόσο άμεση πρόσβαση στα νέα της παγκόσμιας επικαιρότητας, αλλά μήπως ήταν καλύτερα έτσι; Μήπως η λαχτάρα των likes είναι μια παρωδική ανάγκη για κάλυψη του άπληστου Εγώ μας; Μήπως η διαρκής προβολή μας στα social media εξυπηρετεί την προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε από το πλήθος;

Δε τα έχουμε ανάγκη όλα αυτά κι ούτε μας διαφοροποιούν. Ο άνθρωπος είναι ον απλό, λιτό και απέρριτο. Καλή και η τεχνολογία, απαραίτητη πολλές φορές, όμως δεν είναι το παν. Ευτυχώς, μέσα σε όλον αυτό τον καταιγισμό από εικόνες, μουσικές, πληροφορίες, κ.λ.π., υπάρχει ακόμα κάπου η ανάγκη μας για … αληθινές στιγμές. Πιστεύω πως μπροστά στην προβολή, τη «δόξα» και το ενδιαφέρον που προκαλούν όλα αυτά, εμείς ακόμα προτιμάμε –κατά βάθος- τα απλά. Γιατί, τελικά, είναι πιο σημαντικά η αληθινή επικοινωνία, οι αληθινοί φίλοι, οι αληθινοί εραστές κι έτσι, εκτιμάμε περισσότερο τα συναισθήματα που προκαλούν οι μουσικές, τη συγκίνηση μιας όμορφης εικόνας και τα ταξίδια με τους αγαπημένους μας.

2 Replies to “You are what you share”

  1. Όλα αυτά που λες τα σκεφτόμουν πρόσφατα.. Πόσο μας βοηθάει το ιντερνετ και η τεχνολογία και ταυτόχρονα πόσο μας αποξενώνει ενώ υποτείθεται κάνει το αντίθετο.. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s